Teknoloji şirketleri, fotoğraflarınızı ve sanatınızı, yazdığınız yorumları, “beğendiğiniz” içeriği, Reddit’de bir soruya cevap vermenizi, açık kaynak koduna katkıda bulunmanızı veya internette yaptığınız diğer faaliyetleri özgürce kullanmaktadır. Bu şirketler, AI sistemlerinin dünya hakkında öğrenmesi için bu içeriği indirmektedir. Bu nedenle, teknoloji şirketleri, “eğitim verileri”, “denetimsiz öğrenme” ve “veri atıkları” gibi teknik terimlerle sizin içeriklerinizi “özgürce” kullanmaktadırlar. Gerçek şu ki, son yıllardaki AI’daki birçok yenilik, sizin içeriklerinizi özgürce kullanmak için yollar bulmaktadır. Bu Google gibi arama motorları, Instagram gibi sosyal medya siteleri, OpenAI gibi AI araştırma startupları ve diğer akıllı teknolojiler sağlayıcıları için geçerlidir.
Bu sömürücü dinamik, Dall-E ve ChatGPT gibi yeni nesil üretken AI programları için özellikle zararlıdır. İçeriğiniz olmadan, ChatGPT ve benzeri programlar mevcut olmaz. Birçok AI araştırmacısı, sizin içeriğinizin gerçekte bilgisayar bilimcilerinin ürettiği yapay zekadan daha önemli olduğunu düşünmektedir. Ancak sizin emeğinizi sömüren bu akıllı teknolojiler, aynı zamanda işinizi de tehlikeye atmaktadır. AI sistemi fabrikanıza giriyor ve makinenizi çalıyormuş gibi düşünebilirsiniz.
Yapay zekayı kontrolsüz bir veri dünyasına salmak heyecan verici bir yol olarak kabul edilir. Yapay zeka sistemlerinin web scraping’e (web sitelerinden bilgi kazıma tekniğidir) dayanması nedeniyle, web sitesi sahipleri robots.txt dosyasını yapılandırarak web crawler’ların (web’i otomatik olarak gezen botlar ya da programlar) hangi sayfalara erişiminin kısıtlandığını veya yasaklandığını belirtebilirler. Bu durum yapay zekaların eğitim veri hattının ciddi şekilde bozulmasına neden olacaktır.
Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik siteleri (Wikipedia ve Reddit gibi) generatif AI sistemleri için önemlidir, ancak IP trafiği ve API erişimini engelleme seçeneğine sahip olabilirler. (Twitter gibi) İçerik üreticileri de AI şirketleri tarafından sunulan opt-out mekanizmalarından yararlanabilir ve onayı olmadan içeriklerinin kullanılması durumunda seslerini yükseltebilirler.
Medya şirketleri de kendi içeriklerine AI sistemlerinin erişimini sınırlamak için bazı seçenekler düşünebilirler. Çünkü şu anda yapay zeka sistemleri tamamen ücretsiz olarak bu içerikleri tüketiyor. Zaman; verileri yaratan kişilerin ve kuruluşların tarafındadır. Yeni olaylar ve bilgiler sürekli gerçekleşmekte ve eski veri zamanla bayatlamaktadır. Yeni verileri herhangi bir gelir ya da ödül olmadan kullanılmasını kısıtlamak, yapay zeka firmalarına veriye erişmek için ödeme yapmaları için baskı oluşturabilirler.
Yasal yönden ise yasama organları, “tarihin en büyük emek hırsızlığının” nasıl korunacağı konusunda hızlı bir şekilde harekete geçmek zorundadır. Bunun yapılmasının en iyi yollarından biri, telif hakkı yasası altında “adil kullanım”ın iyi tanımlanması ve içerik sahibi onayı olmadan bir modeli ticari olarak eğitmenin yasaklanması gündeme alınmalıdır.
Dünya çapında yasama organları, “anti-veri-aktarım” yasaları üzerinde çalışmaya başlamalı. Bu yasalar, izinsiz veriyle eğitilmiş modellerin uygun bir süre içinde izinsiz içerik olmadan yeniden eğitilmeleri gerekliliğini zorlamalılar. Avrupa ve Kaliforniya gibi yerlerdeki mevcut veri yasaları ve sosyal medya platformları tarafından oluşturulan gelir için haber kuruluşlarının pay almasını sağlamak için yapılan düzenleme çalışmalarıyla büyük ölçüde inşa edilebilir.
Ayrıca siyasiler, bireysel içerik yaratıcıları ve veriye katkıda bulunanların bir araya gelmelerine yardımcı olabilir. Özellikle, veri kooperatifleri gibi inisiyatiflerin kurulması büyük ölçekli veri grevlerini kolaylaştırabilir ve AI kullanan şirketleri masaya getirebilir.
Özet olarak, mahkemeler ve yasal süreçler yanı sıra piyasa ve kullanıcı talep etkisiyle, içerik üreticilerinin haklarının korunması ve içerik ekosisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi için çaba sarf etmek önemlidir. Sonuç her iki tarafı da kapsayan ve kazan-kazan modeliyle AI şirketlerinin de faydalanabileceği bir sonuç oluşturacaktır.
Görüşünüzü Bildirin 👇
Aşağıdaki "Beğendim" butonuna dokunarak yazıya puan verebilir ve sayfanın alt kısmında bulunan yorum formu aracılığı ile görüşlerinizi diğer okuyucular ile paylaşabilirsiniz.Ayrıca yeni içeriklerden haberdar olmak için: Instagram hesabımızı takip edebilir, Facebook sayfamızı beğenebilir, Twitter'da bizi takip edebilir veya LinkedIn hesabımıza abone olabilirsiniz. İçeriklerimizi kaçırmamak için: Play Store'dan uygulamamızı indirebilirsiniz.