Çocuğunuzu Konuşturmaya Teşvik Etmenin Yolları

Bu yazıda çocuğunuzun konuşma gelişimini teşvik edebileceğiniz birkaç yöntemden bahsedeceğiz.

Eğer küçük bir çocuğunuz varsa, dilin onlara nasıl öğretilebileceği ve konuşmayı nasıl teşvik edebileceğiniz konusunu merak edebilirsiniz. Konuşma becerilerinin öğrenilmesi, çocuğunuzun doğduğu andan itibaren başlar. Sesleri duyarlar ve ihtiyaçlarını karşılamak için sesler çıkarırlar. Büyüdükçe, kelimeleri alışır ve ne anlama geldiklerini öğrenirler. Çocuğunuzun konuşma becerilerini geliştirmenize yardımcı olmak için bu yazıyı hazırlayıp yaşa uygun kategoriler haline getirdik.

Doğumdan 3 Aya Kadar

Bebekler yeni doğduklarında çevrelerindeki görüntüleri ve sesleri gözlemleyecek, acıktığında, yorulduğunda, altını kirlettiğinde vs. ağlayacaktır. Birkaç ay sonra işe çevresindeki dünya ile etkileşime geçmek için sesler çıkarmaya başlayacaklardır. Bu durum genellikle onlarla etkileşime geçtiğinizde gülümsemeler ve kahkahalar olarak başlar.

Çocuğunuzu konuşmaya ve dil becerilerini geliştirmeye teşvik etmenin yolları şunlar olabilir:

Bebeğinize şarkı söylemek ve onunla konuşmak. Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce bunu yapmaya başlayabilirsiniz. Sesinizi tanıyacaklar ve sizi duyduklarında kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak.

Bebeğinizle konuşun . Ses tonunuzdan ve yüz ifadelerinizden ipuçlarınızı almayı öğrenebilirler.

Bebeğinizin dikkati yüksek sesle dağılmadan veya etraflarında hareket etmeden gevezelik etmesi için alan ve zaman yaratın.

3 ila 6 Ay

Bebeğiniz bu yaş grubuna girdikçe daha çok gevezelik etmeye başlayacaktır. Onlara şu şekilde yardımcı olabilirsiniz:

Konuşurken onlara bakmak ve çıkardıkları sesleri taklit etmek.

Çıkardığınız sesleri taklit ettiklerinde, onları tekrarlayın.

Onlara kitap okurken, sesinizin tonu onlar için rahatlatıcı olacaktır.

6 ila 9 Ay

Bu yaşta çocuğunuz kendisine söylenen baba, dede, adda gibi kelimeleri söylemeye çalışacaktır. Sesi duygularla ilişkilendirmeye başlarlar, kızgın, yüksek sesler onları muhtemelen üzecek, mutlu bir ses ise onları gülümsetecektir.Konuşmalarına şu şekilde yardımcı olabilirsiniz:

Onlara oyuncak gibi nesneleri göstermek ve kelimeyi onlara söylemek. Sonunda, masum çocuğunuz kelimeyi kolayca söyleyebilecek.

İnsanları işaret ederek ve isimlerini söyleyerek. Örneğin, bir büyük ebeveyni işaret edip, nene veya dede demek. Tekrarlama anahtardır.

Şarkı söylemek ve ce-eee gibi birçok türde oyun oynamak.

9 ila 12 Ay

Bu yaştan itibaren çocuğunuzun kelime hafızası kısa sürede oldukça genişlemiş olacaktır. Çocukların kelimeleri bu kadar çabuk öğrenmesi şaşırtıcı.

9 ila 12 aylık bebeğinizin konuşmasına şu şekilde yardımcı olabilirsiniz:

Onlara “Baban nerede?” Muhtemelen onları arayacaklar ve “baba” diyecekler veya işaret edecekler. Bu yaşta çocuklar istediklerini elde etmek için işaret etmeye başlarlar. Örneğin, biberonlarını istiyorlarsa işaretle gösterdikleri zaman onlara  “Biberonunu ister misin?” diyebilirsiniz. Daha sonra evet diyerek veya başlarını sallayarak yanıt verebilirler.

Öğeleri işaret ederek ve kelimeyi söyleyerek, yemek ye, oyna, uyu, güle güle gibi eylemlerinin sözlerini söylemeleri için onları cesaretlendirebilirsiniz.

12 – 15 Ay Arası

Bu dönemde çocuğun dil becerisi hızla gelişiyor. Bu yaşta anladıkları kelime sayısı konuşabildiklerinden daha fazla olabilir. Dil becerilerini ve kelime öğrenmelerini teşvik etmek için şunları yapabilirsiniz:

İstediği ya da oynadığı şeylerin kelime adını söyleyin. Tekrar etmek onların kelimeyi hatırlamalarına yardımcı olacaktır.

Onlarla tanıştığı şeylerin ne olduğunu sorun. Örneğin, içecek verdiğinizde “Bu nedir?” diyebilirsiniz. Eğer cevap vermezlerse kelimeyi söyleyebilirsiniz.

Renkli oyuncağınız olsun ve oynadıkları sırada renk adını söyleyin. Her gün yapın ve zamanla sizle birlikte renk adını söylemeye başlayacaklar.

Yaşına uygun kitap okuyun. Tek kelime ve resim içeren kitaplar daha iyi olacaktır.

15 – 18 Ay Arası

Çocuğunuzun konuşması bu aylarda daha karmaşık hale gelecektir. Aşağıdakileri yaparak iletişimlerini daha da teşvik edebilirsiniz :

Onlara yüzlerinin belirli bölümlerinin nerede olduğunu ve işaret ettiğini öğretmek. Örneğin burun, gözler ve ağız. Bunu düzenli olarak yaptıktan sonra sizi kopyalayabilecekler.

Görgü kurallarını kullanmak. İstedikleri bir şeyi onlara verirken bırakmadan önce “Teşekkürler” diyebilirsiniz. Tekrarladıklarında, bırakabilirsin. Bunu anlamaları uzun sürmeyecektir.

18 Aydan 2 Yıla Kadar

Yürümeye başlayan çocuğunuz artık bu aşamada bir veya iki kelimeyi birbirine eklemeye başlayacaktır.

Çocuğunuza basit yönergeler vererek ve yerine getirdiklerinde onu överek konuşmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kısa cümlelerine kelimeler ekleyebilirsiniz örneğin “Büyük top” derlerse “Evet, büyük (renkli) top” diyerek cevap verebilirsiniz.

Rol yapma oyunları bu yaştaki çocuklar için harikadır, sözcüklerini kullanarak anne-baba rolünü oynayabilir, giyinebilir veya canlarının istediği herhangi bir şeyi oynayabilirler.

2 ila 3 Yıl

Çocuğunuz bu yaşa geldiğinde, dil becerileri ve konuşma yeteneği katlanarak artacaktır. Kısa cümleler kullanarak konuşabilecek ve ihtiyaçlarını kolaylıkla iletebileceklerdir. Sorulara cevap verebilecekler ve sorular soracaklar. Aşağıdakileri öğreterek çocuğunuzun dil ve konuşma düzeyine yardımcı olabilirsiniz:

Alfabedeki harfler ve her harfle başlayan şeyler.

Sayılar, nasıl söylenir ve neye benzerler.

Şekilleri ve renkleri öğrenme ve aynı renk veya şekildeki nesneleri ilişkilendirme.

Hayal güçlerini ve sözcük dağarcığını kullanmalarını sağlayacak açık uçlu sorular sorun.

Birlikte şarkı öğrenip,kitap okumak.

Çocuğunuza duyguları öğretmek. Bu, hissettiklerinde bunları size net bir şekilde ifade etmelerine yardımcı olabilir.

Çocuğun konuşma gelişimini teşvik edebileceğiniz sadece birkaç yoldan bahsettik. İlk birkaç yılda, tekrarlama, onlar için kelimeleri ve kavramları kavramanın harika bir yoludur.

 

Görüşünüzü Bildirin 👇

Aşağıdaki "Beğendim" butonuna dokunarak yazıya puan verebilir ve sayfanın alt kısmında bulunan yorum formu aracılığı ile görüşlerinizi diğer okuyucular ile paylaşabilirsiniz.  

Ayrıca yeni içeriklerden haberdar olmak için: Instagram hesabımızı takip edebilir, Facebook sayfamızı beğenebilir, Twitter'da bizi takip edebilir veya LinkedIn hesabımıza abone olabilirsiniz. İçeriklerimizi kaçırmamak için: Play Store'dan uygulamamızı indirebilirsiniz.

Total
0
Kere Paylaşıldı
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts