Çocuklarını Teknoloji Bağımlılığından Kurtarmak İsteyen Babalara Tavsiyeler

Teknoloji hayatın bir parçası “tamamı” değil.
Çocuklarını Teknoloji Bağımlılığından Kurtarmak İsteyen Babalara Tavsiyeler

Çocuklar ve gençler arasındaki teknoloji bağımlılığı birçok ebeveyn için büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Teknoloji; öğrenmeyi, yaratıcılığı ve katılımı teşvik etmek için olumlu bir şekilde kullanılabilirken, aynı zamanda genç zihinlere gelişimsel zarar verebilecek bir dikkat dağıtıcı ve sağlıksız alışkanlıklar kaynağı olabilir. Kötümser olmak istemiyoruz, bunun yerine amacımız her zaman babaların daha iyi ebeveynler olmasını desteklemeye yardımcı olmaktır. Ancak bu durum fiziksel sağlık ve gelişimle ilgili konulardan bir şekilde “daha az önemli (!)” görüldüğü için çok sık göz ardı edilen bir konudur.

Teknoloji bağımlılığı gerçek bir sorundur, ancak ne yazık ki bu durum nesiller boyu yeni teknoloji korkusu ve gelecek neslin kendileri gibi büyüyemeyeceği korkusuyla karıştırılıyor. Babalarımız bağımlılığa neden olan video oyunlarından, onların babaları TV’nin beyinlerini çürütmesinden bahsetmiştir. Eminim büyük-büyükbabalarınız muhtemelen radyonun çocukları için de bir sorun olduğundan şikayet etmişlerdir.

Bu konuyu etkili bir şekilde tartışmak için çeşitli bakış açıları olsa da, ortaya çıkan bazı şok edici istatistikler var. Örneğin, 2013 yılında yapılan bir araştırmada, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ortalama 13-24 yaşındaki çocuğun artık e-posta dışındaki etkinlikler için İnternet’i kullanarak haftada 16,7 saat geçirdiğini ayrıca aynı gençlerin haftada 13,6 saat TV izlediğini gösterdi. Bu tek başına bir  zararı işaret etmiyor ancak önceki nesillerin geçirdiği zamana bakınca arada çok ciddi farklar olduğu görülüyor.

Bununla birlikte bu davranışlar; bağımlılık yapan davranışlara yatkın kişilerde uyuşturucu, alkol ve diğer zorlayıcı davranışların yapabileceği gibi zarar veren davranışlara dönüşebilir.

Oğlunuzda veya kızınızda bir bağımlılık olarak nitelendirilmese bile, gerçek hayatta sosyalleşmek yerine dijital eğlenceye odaklanmanın sosyal beceriler, problem çözme, fiziksel uygunluk ve göz yorgunluğu ve boyun veya parmak problemleri gibi belirli rahatsızlıklarla ilgili sorunlara neden olabileceğine dair bir argüman yapılabileceğini düşünüyorum.

Çocuklarınızın teknoloji bağımlılığından kurtulmalarına ve hayatı daha dolu yaşamalarına yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeylere bir göz atalım!

Ekran Süresi Sınırlarını Belirleyin

Çocukların teknoloji kullanımlarını engellemelerine yardımcı olmanın en etkili yollarından biri, ekran sürelerinde net sınırları oluşturmaktır. Bu süreç otoriter bir davranış yerine çocuğa danışılarak yapılmalıdır, böylece herhangi bir kuralı uygulamadan önce herkesin makul kullanımı neyin oluşturduğu konusunda hemfikir olur. Çocukların cihazlarından ayrıldıklarında ise kendilerini mahrum hissetmemeleri için birkaç alternatif sunmak önemlidir. Örneğin, yaşlarına ve ilgi alanlarına bağlı olarak, sanat yapabilecekleri, dışarıda oyun oynayabilecekleri ve hatta kitap okumak için odalarında rahat bir niş alan yaratamalarına yardımcı olabilirsiniz.

İyi Bir Örnek Oluşturun

Teknolojiyi sorumlu bir şekilde kullanmak söz konusu olduğunda ebeveynler örnek olmalıdır. Çocuğunuz sizi 7/24 e-postaları kontrol ederken veya sosyal medyada takıntılı bir şekilde gezinirken görürse, kendi davranışlarının da kabul edilebilir olduğunu düşüneceklerdir! Çocuklarınızın da aynı şeyi yapabilmesi için kendi teknoloji kullanımınızı doğru şekilde yöneterek örnek olduğunuzdan -emin olun.

Teknolojinin Ulaşamadığı Yerlerde Onlarla Daha Fazla Zaman Geçirin

Bu tüm ailenin hafta sonu için telefonlarını bir kutuya attığı filmlerdeki gibi bir sahne değil. Bunun yerine, internet ve telefon erişiminin olmadığı bir yerde onlarla eğlenceli ve heyecan verici bir şey yapmak için bilinçli bir çaba göstermeniz için bir şans. Hafta sonları birlikte bisiklet sürmek, ormana gitmek veya bir spor aktivitesine katılmak çok sağlıklı bir zaman geçirmenize yardımcı olacaktır.

Teknoloji Kullanımının Neden Sınırlı Olması Gerektiği Hakkında Konuşun

Çocuklar çoğu zaman ekran sürelerini neden sınırlamaları gerektiğini ve ara sıra teknolojiye ara vermelerinin neden önemli olduğunu anla(ya)mazlar. Onlara “çok fazla teknoloji kullanımının yeni ilgi alanlarını keşfetmelerini veya müzakere veya işbirliği gibi gerçek dünya kişilerarası beceriler geliştirmelerini engelleyebileceğini”  açıklayın. Yetişkin olduklarında başarılı olan için edinmesi gereken becerilerin neler olduğu konusunda onlarla sohbet edin.

Çevrimdışı Bir Hobileri Olduğundan Emin Olun

Çocuklarınızı, sıkıldıklarında veya ellerinde boş zamanları olduğunda teknolojik cihazlarına dönmek yerine, resim, bahçe, spor veya masa oyunları gibi ekran içermeyen aktiviteler bulmaya teşvik edin. Bu, yaratıcılığı teşvik etmeye yardımcı olur ve problem çözme ve fiziksel aktivitenin önemi gibi becerileri öğretir.

Kullanımı Düzenli Olarak İzleyin

Son olarak, çocuğunuzun kullanım seviyelerini ölçmek için belirli uygulamalara veya web sitelerine ne kadar zaman harcadığını takip edin, aynı zamanda siber zorbalık, uygunsuz konuşmalar, veya yaşlarına uygun olmayan içeriklere maruz kalmadığından da emin olabileceğiniz bir sistemi kullandığınızdan emin olun. Neyse ki ülkemizde ve dünyada ebeveynlerin çocuklarını güvende tutmaları için yardımcı olacak birçok kaynak var.

Teknolojiyi Şeytanlaştırmayın Veya Tabu Yapmayın!

Çocuklar, ebeveynleri tarafından yasaklandığını gördükleri şeylere imrenme eğilimindedir. Örneğin, diyet yaparken ne kadar çok çikolata istediğinizi veya sigarayı bırakma sürecinde “sadece bir tane daha” içtiğinizi düşünün.

Bunun yerine genç zihinlerinde teknolojinin hayatlarının tamamı değil ama bir parçası olması gerektiğini kabul ettirecek şekilde bir plan yapın.

Görüşünüzü Bildirin 👇

Aşağıdaki "Beğendim" butonuna dokunarak yazıya puan verebilir ve sayfanın alt kısmında bulunan yorum formu aracılığı ile görüşlerinizi diğer okuyucular ile paylaşabilirsiniz.  

Ayrıca yeni içeriklerden haberdar olmak için: Instagram hesabımızı takip edebilir, Facebook sayfamızı beğenebilir, Twitter'da bizi takip edebilir veya LinkedIn hesabımıza abone olabilirsiniz. İçeriklerimizi kaçırmamak için: Play Store'dan uygulamamızı indirebilirsiniz.

Total
1
Kere Paylaşıldı
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts