Çocuklarla Ölüm Hakkında Konuşmak Hangi Yaşta Uygundur? Neden Önemlidir?

Çocuklarla ölüm hakkında konuşmak, kaçınılmaz ölümleri anlamalarına, işlemelerine yardımcı olur.

Çocuklar yetişkinliğe ulaşmadan önce bir ölüm deneyiminde bulunacaktır. Büyükanne veya büyükbabanın, ebeveynin veya evcil hayvanın ölümü en yaygın ilk deneyimlerdir. Çocuklarla ölüm hakkında konuşmak, kaçınılmaz ölümleri anlamalarına, işlemelerine yardımcı olur. Üzüntüyle başa çıkmaları ise daha az korku ve endişe ile mümkün olur.

Araştırmalar, yetişkin desteği olmadan çocukların ölüm konusunda sağlıklı bir bakış açısı geliştiremeyeceklerini göstermiştir. Ölüm hakkında konuşmak, çocukların sağlıklı bir şekilde üzülmelerine olanak tanır ve çocukluk döneminde yaşanılan ölümlerin daha sonra hayatlarını olumsuz etkileme olasılığını azaltır.

Ölüm çocuğa ne zaman açıklanmalı?

Bir çocuğa sevdiklerinden birinin ölmüş olduğunu söylemek için asla çok küçük değildir. Genel olarak ölüm hakkında konuşurken, yaşı ne olursa olsun, dürüstlük en iyi yoldur. Bununla birlikte, çocuğunuzun gelişim seviyesine uygun bir şekilde konuşmanız önemlidir.

Çocuklarla ölüm hakkında konuşmak hangi yaşta uygundur?

Aşağıda, farklı yaştaki çocukların ölüm hakkında ne anladıkları hakkında bir rehber bulunmaktadır. Her çocuk, kendi ritmi ve yollarıyla ölümü anlar ve aşağıdaki gösterge tablosunu yansıtmayabilir.

Çocuklar gelişirken şu şekilde ölümü anlar:

3 yaş ve altındaki çocuklar

Genellikle çocuklar 3 yaşından önce ölümü anlamaya başlayacak bilişsel ve dilsel gelişime sahip değildir.

3-5 yaş arası çocuklar 

Bu yaş grubundaki çoğu çocuk, ölümün birinin gitmiş olduğu anlamına geldiğini anlarlar. Bununla birlikte, ölümün sonlu, işlevsiz ve geri dönüşsüz olduğunu anlamakta zorluk çekerler. Bu yaştaki çoğu çocuk, ölümün evrensel olduğunu ve bedenin işlev bozukluğundan kaynaklandığını anlamayacaktır.

5-7 yaş arası çocuklar 

5 veya 6 yaşlarındaki çoğu çocuk, ölümün geri dönülemez olduğunu anlamaya başlar. Ölmenin işlevsel olmadığını anlamaya başlamışlardır bu sebeple ölümün nedenlerini merak etmeye başlayabilirler. Hala ölümün evrenselliği ve kaçınılmazlığını anlamamışlardır.

7-9 yaş arası çocuklar 

7 yaşına gelindiğinde, çoğu çocuk ölmenin sonlu, geri dönüşsüz ve işlevsiz sonuçları olduğunu anlamaya başlar. Bu yaşta neden-sonuç ilişkisini geliştirme aşamasındadır ve başkasının ölümüne sebep olabileceğine inanma eğilimindedir. Ölmenin nedenini anlamaya başlamakla birlikte, bu konuyla ilgilenebilir veya endişelenebilir. Bu yaştaki çocuklar ayrıca ölmenin evrensel ve kaçınılmaz olduğunu anlamaya başladıkları için bu oldukça korkutucu olabilir.

9-12 yaş arası çocuklar 
10 yaşına geldiğinde, çocukların çoğunluğu ölümün sonlu, geri dönülemez ve işlevsiz doğasını anlarlar. Ölümün nedenini, evrenselliğini ve kaçınılmazlığını daha gelişkin bir şekilde anlamaya başlarlar.
12 yaş ve üzeri çocuklar
12 yaşında, çocuklar ölüm kavramının temel bileşenlerini anlamaya başlar. Gençler ölüm konusundaki felsefi veya dini anlayışlarını geliştirmeye başlarlar. Ölüm kavramı ve onların ölüm deneyimleriyle ilgili anlam ve anlam yaratma konularına olan ilgileri belirginleşebilir.

Görüşünüzü Bildirin 👇

Aşağıdaki "Beğendim" butonuna dokunarak yazıya puan verebilir ve sayfanın alt kısmında bulunan yorum formu aracılığı ile görüşlerinizi diğer okuyucular ile paylaşabilirsiniz.  

Ayrıca yeni içeriklerden haberdar olmak için: Instagram hesabımızı takip edebilir, Facebook sayfamızı beğenebilir, Twitter'da bizi takip edebilir veya LinkedIn hesabımıza abone olabilirsiniz. İçeriklerimizi kaçırmamak için: Play Store'dan uygulamamızı indirebilirsiniz.

Total
0
Kere Paylaşıldı
1 comment
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts